Doqsys blog

"A Source-to-Pay automatizálás szakértője"

Számlázási tévhitek (2. Rész)

1. Tévhit: Gépen létrehozott számlát nem szükséges kinyomtatni.
Amíg a számla nincs ellátva elektronikus aláírással, addig papír alapú számlának minősül és minden esetben ki kell nyomtatni és alá kell írni, ez után válik csak hitelessé.

ÁFA tv. 259. § (5) szerint az elektronikus számla definicíója: “a törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be.”.  Tehát a törvényi előírásban csak az szerepel, hogy elektronikusan állítsák ki, küldjék el és fogadják be a számlát, ugyanakkor ha nem látjuk el elektronikus aláírással és időbélyegzővel sem a számla befogadó sem a kiállítója nem tudja biztosítani, hogy a számla megfeleljen a tartalmi sértetlenség elvének. Ezért gyakorlatban javasoljuk az elektronilkus aláírás és időbélyegző használatát.

A tartalom sértetlenségéről bővebben is olvashatnak egy korábbi cikkünkben.

2. Tévhit: A vevő adószámát kötelező feltüntetni a számlán.
Kivételes esetekben ugyan a vevő adósszámát is fel kell tüntetni a számlán, de ez nem általános. Általában a vevő nevét és címét elegendő feltüntetni a számlán.

A számla kötelező tartalmi elemeiről itt olvashat.

3. Tévhit: A számlát csak a feltüntetett fizetési mód szerint lehet kiegyenlíteni.
A fizetési mód feltüntetése a számlán opcionális jellegű, ami csak tájékoztató jelleggel bír, ezáltal nincs is kötelező ereje a vevőre nézve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készpénzes számlát is ki lehet egyenlíteni utalással, vagy fordítva. Ugyanakkor, ha élünk ezzel a lehetőséggel célszerű ezt jelezni a könyvelők felé.

+1. Tévhit: Külföldi számlázáskor csak a vevő nyelvén célszerű kiállítani a számlát.
Ilyen esetekben javasolt magyarul is feltüntetni az adatokat, ellenkező esetben az adóhatóság egy ellenőrzés során kérheti a számla hiteles fordítását. Ez a művelet számlánként akár több ezer forintjába is kerülhet a cégnek. Ennek elkerülése érdekében kiállításkor használjunk kétnyelvű számlákat.

További számlázási tévhitekért olvassa el korábbi cikkünket: „3 + 1 Számlázással kapcsolatos tévhitek”.